Rady a poradenstvo

Koronavírus a ochorenie Covid 19

Tak už aj ja mám svoju vlastnú skúsenosť s koronavírusom, ktorý som "chytil" v polovici februára, a to aj napriek tomu, že som od jesene preventívne užíval Imunoglukán na zvýšenie obranyschopnosti organizmu, cca 1 kapsulu denne. No nestačilo to, a keď som dostal koronu, zvýšil som dávkovanie na 3 kapsule denne, pridal som vitamín C, konzumoval som denne prírodné antibiotiká cibuľu a cesnak. Pil som veľa bylinkových čajov. Prvých 6 dní sa priznaky korony ako-tak udržiavali v relatívne znesiteľnej forme, avšak na siedmy deň prišiel zlom - dostal som horúčky také, že som nevedel, kde je sever. Avšak akoby zázrakom na druhý deň horúčky klesli pod 39, čiže už to nebolo také dramatické, ako deň predtým. Celkový priebeh choroby bol stredne ťažký, niekoľko dní po sebe som sa hlavne v ranných hodinách dusil, čo bolo naozaj nebezpečné. Uvedomil som si, že ak by som aj stihol privolať záchranku, kým by prišli, zadusil by som sa. Po 2 týždňoch to začalo ustupovať, ale ešte dosť dlho trvalo, kým sa všetko znormalizovalo.

Mnohí sa spýtate - aká bola liečba zo strany všeobecného lekára? Odpoveď- nebola žiadna liečba, žiadne lieky, žiadne poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Tak, ako u tisícov ďalších pacientov, z ktorých mnohí zomreli, ale nemuseli, ak by sa im zdravotná starostlivosť poskytla hneď na začiatku. No pacienti liečení neboli, práve naopak - boli ponechaní naspospas vírusu, ktorý mal voľné pole pôsobnosti a v tele sa rýchlym tempom rozmnožil. Následkom toho došlo k dramatickému zhoršeniu zdravotného stavu, tisíce ľudí sa potom už v ťažkom stave dostali do nemocníc, ktoré kolabovali a nestíhali. Tisíce pacientov zaplatili životom. Korona sa liečila len po telefóne. Ja sám som si zohnal antibiotiká a tie som užíval, čo zmiernilo priebeh, alebo zabránilo najhoršiemu.

Zaujímavosťou je to, že po absolvovaní tejto choroby (keď som už určite mal vytvorené v tele protilátky, ktoré by mali teoreticky účinkovať pol roka), sa po dvoch mesiacoch korona u mňa ohlásila znova, a to až 2x v priebehu 3 týždňov. Všetky tie príznaky, ktoré som mal na začiatku choroby ( zvýšená teplota, malátnosť, svalová bolesť, bolesť krížov a kĺbov atd), sa z ničoho nič vrátili. Preto som okamžite po zistení prvých príznakov začal intenzívnu liečbu na podporu obranyschopnosti - Imunoglukán v maximálnych dávkach, vitamín C, vitamín D a zinok. A výsledok? Za 2 dni bolo po korone. Našťastie. Usudzujem, že tu zohrali svoju významnú úlohu už aj protilátky v tele po prekonaní korony vo februári a spolu s Imunoglukánom a ďalšími vitaminmi si za 2 dni poradila s vírusom.

Som zvedavý, čo bude nabudúce.....

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Koronavírus - strašiak súčasnosti, ktorý ovláda nielen našu spoločnosť, ale prakticky celý svet.  Dostať ho nechce nikto, preto je namieste otázka, čo robiť v prevencii, aby sme ho nedostali?

 Absolútnym základom je zvýšenie imunity organizmu, čiže jeho obranyschopnosti. Ak je imunita dobrá, imunitný systém si ľahko poradí so vstupujúcim vírusom, či už je to koronavírus, chrípkový vírus, alebo iný, napr. rotavírus, a pod. Čo teda robiť?

1. Denne užívať 1 kapsulu Imunoglukánu, čiže 100 mg. Toto zvýši obranyschopnosť organizmu a odolnosť vočí vírusu. V prípade, že začneme pociťovať prvé príznaky, okamžite zvýšime dávku na 300 mg Imunoglukánu denne, čiže 3 kapsule. Na zvýšenie imunity účinkuje aj echináceová tinktúra.

2. Preventívne užívať vitamín C v dávke 500 mg denne, ale nie naraz, ale rozdeliť si to na viacero dávok. Taktiež užívať vitamín D a zinok.

3. Denne konzumovať cibuľu, cesnak a chren, samozrejme čerstvé. Zo spoločenského hľadiska je dosť nevhodné konzumovať cibuľu a cesnak cez deň, takže to necháme na doma. 

4. V prípade liečivých rastlín denne môžme popíjať čaj z týchto byliniek: materina dúška, tymián, pamajorán a rasca (drvená). Tieto bylinky obsahujú účinné látky (napr. tymol, karvón, karvakrol), ktoré majú dokázaný antiseptický účinok a účinkujú protivírusovo. 

Je teda na nás samých, ako sa k tejto hrozbe postavíme. Ja sám to robím presne takto.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bylinné likéry:

V mesiacoch apríl a máj je ideálne obdobie na prípravu liečivých bylinných likérov, preto si ich pripravme a potom môžme každý večer užiť štamperlík takého likéru ako "jeden zdravotný". Napríklad žihľavový likér si pripravíme klasickou maceráciou čerstvej podrvenej, alebo nadrobno posekanej žihľavy v 40% alkohole, najvhodnejšia je kvalitná vodka. Pridáme trocha cukru a škoricu, necháme to najmenej 2 týždne macerovať a precedíme. Rovnako môžme pripraviť aj púpavový likér z celej kvitnúcej rastliny aj s koreňom. Pri takomto postupe sa uchovajú všetky účinné látky danej rastliny v alkohole.

Jarná očista:

Je jar a to je vhodná doba na jarnú očistu organizmu.  Využime preto jarné bylinky - medvedí cesnak, žihľavu a púpavu na vyčistenie svojho organizmu po zime. Doplníme to úpravou stravy, kde zaradíme čo najviac vlákniny, tzv. "živej stravy", to znamená čerstvé ovocie a čerstvá zelenina a obilnín. Pre bližšie podrobnosti si pozorne preštudujte kapitolu "Jarná únava"

 

Rodiola (rozchodnica ružová, rhodiola)

Je to východoázijská liečivá rastlina, patriaca do skupiny tzv. adaptogénov (sem patrí aj ženšeň, schizandra, leuzea atd.) Úlohou adaptogénov je zvýšiť odolnosť organizmu na vyššiu záťaž, či už psychickú, alebo fyzickú. Pomáhajú adaptovať sa na tieto záťaže. Dnešná stresová doba kladie veľké nároky na psychiku a tu práve môže pomôcť rodiola. Odporúčam však doplniť vitamínmi skupiny B, ktoré sú pre optimálne fungovanie centrálneho nervového systému nevyhnutné. Okrem toho rodiola zvyšuje aj fyzickú výkonnosť, zvyšuje odolnosť voči fyzickej záťaži, preto je vhodná pre ľudí, ktorí športujú, hlavne vytrvalostného charakteru - už po niekoľkých dňoch užívania sa zvýši fyzický výkon, srdcový sval dokáže dlhšie pracovať bez nutnosti oddychu, čo umožní viac a rýchlejšie behať, organizmus a srdcový sval sa vedia lepšie a ľahšie adaptovať na zvýšenú námahu a viac zvládnu. Mám to vyskúšané aj ja.

Nafukovanie (nadúvanie)

Dosť často dostávam otázku, ako zmierniť, alebo odstrániť nafukovanie. Je to veľmi nepríjemný stav zo spoločenských dôvodov a trápi zrejme čoraz viac ľudí

Nafukovanie má rôzne príčiny a bez ich poznania je dosť ťažké radiť. Jediný spôsob, ako zistiť príčinu, je ísť na lekárske vyšetrenie. Lenže to urobí asi málokto. Aké sú teda najčastejšie príčiny? Je to predovšetkým: prijatá strava (sú známe potraviny, ktoré spôsobujú nafukovanie), intolerancia laktózy, nerovnováha črevnej mikroflóry, nedostatok tráviacich enzýmov a pod.

Je teda dôležité neprijímať potraviny, ktoré nafukovanie  spôsobujú, sú to všeobecne známe strukoviny, kapustovitá zelenina a pod. Individuálne pôsobia aj iné druhy potravín, každý sme citliví na niečo iné. Je skrátka veľmi dôležité dávať pozor na to,čo do seba dáme.  Za ďalšie - ak má človek intoleranciu laktózy, nezostáva nič iné, len sa vyhýbať mlieku a mliečnym výrobkom. Pri ich konzumácii je potom nemožné sa nafukovaniu vyhnúť. Nerovnováha črevnej mikroflóry spočíva v tom, že tzv. "priateľské" baktérie sú potlačené a premnožené sú tzv. "nepriateľské" baktérie. Tu treba užívať Laktobacily a docieliť rovnováhu v črevnej mikroflóre.

Vyskúšajte tento postup: na raňajky si pomeľte 2 lyžice ľanového semiačka, po jednej lyžici prosa, ovsa, maku a pohanky. Túto pomletú zmes treba konzumovať s týmto čajom: rozmixujte, alebo pomeľte rovnaké množsvá anízu, rasce a feniklu na prášok. Prášok dôkladne premiešame a  urobíme čaj - 2 kopcovité čajové lyžičky prášku zaliať 3dl vriacej vody a nechať vylúhovať, až kým nie je prijateľná teplota, nie horúca. Pomleté obilniny konzumujeme s týmto čajom (aj s tým práškom) a pred samotnou konzumáciou užijeme jednu polievkovú lyžicu jablčného octu. Tento ocot užijeme aj pred každým jedlom počas dňa.

Vyskúšajte tento postup a pokiaľ nie sú tam iné závažné príčiny, zlepší sa to.

Ako zvládnuť tropické horúčavy?

Každoročná vlna tropických horúčav prináša ľuďom obrovskú záťaž pre organizmus, ktorú mnohí nezvládnu a výsledkom je množstvo kolapsov. Odporúčam pridržiavať sa radami v kapitole "Ako zvládnuť tropické horúčavy", čím chránime predovšetkým sami seba. Okrem dodržiavanie pitného režimu je veľmi dôležitá aj úprava stravy - úplne nevhodné sú výdatné obedy a ťažké jedlá, čím sa enormná záťaž organizmu radikálne zvýši a ku kolapsu je už len krôčik.

Tu je tip na ľahkú stravu, ktoré odporúčam aplikovať počas tropických  horúčav:

1./ Rýchla pohánková polievka: pomelieme 1 polievkovú lyžicu pohánky, nasypeme ju do 3 dl šálky, pridáme po pol lyžičke kurkumy, mletej rasce, trocha kari korenia, štipku morskej soli, mletej červenej papriky - sladkej a štipľavej, môžme pridať aj akékoľvek iné korenie, používané do polievok. Toto všetko potom zalejeme úplne jednoducho 1/4 litrom vriacej vody, zamiešame a necháme stáť, kým primerane nevychladne. Potom polievku skonzumujeme, pochopiteľne aj s tou pohánkou. Tá je v tropických horúčavách veľmi dôležitá - obsahuje rutín a ten posilňuje cievne steny a vlásočnice, čím sa stanú odolneišie voči zmenám tlaku vzduchu a organizmus tak lepšie odolá aj vplyvu tropických horúčav. Túto polievku je nutné jesť každý deň a tak pravidelne zásobobvať cievy rutínom..

Srdcovník a hloh

Toto sú dve základné a jedinečné prírodné liečivá na srdce. Pri ich užívaní odporúčam nasledovné: ak kupujete srdcovník a hloh v lekárni, presušte ho a rozmixujte nasucho v mixéri až na prášok. Z tohto prášku robte potom čaj klasickým spôsobom - zaliať vriacou vodou a čaj potom vypiť aj s tým práškom, čím do seba dostame vlastne celú rastlinu. Prečo taký postup? Za prvé - každá liečivá rastlina obsahuje látky, ktoré sú vo vode rozpustné a teda sa dostanú do čaju, ako aj látky, ktoré sú vo vode nerozpustné,čiže do čaju sa nedostanú. My však pri závažných ochoreniach potrebujeme využiť úplne všetky látky, ktoré sa v rastlinách  nachádzajú. Toto je jeden zo spôsobov, ako využiť 100%-ne všetky účinné látky,navyše je jednoduchý a efektívny. Za druhé - z finančného hľadiska ak kupujeme srdcovník v lekárni, takýmto spôsobom zužitkujeme všetky svoje peniaze. Pri príprave bežného čaju, kedy precedené bylinky vyhodíme, by sme tak vyhodili časť našich peňazí za kúpený srdcovník. Taký istý postup aplikujme aj pri hlohu.

Hloh

Pacienti so srdcovo-cievnymi chorobam by sa mali zamerať na toto obdobie - práve je sezóna dozrievania plodov hlohu, je to jedinečné prírodné liečivo na srdce a vysoký krvný tlak. Nezabudnite si nazbierať plody hlohu, dajú sa konzumovať aj čerstvé. Inak si ich buď nasušte a potom podrvte, alebo urobte tak,ako ja - čerstvé celé plody hlohu som naplnil do pohára, zalial vodkou a nechám ich vylúhovať. Týmto postupom sa plody zakonzervujú, zastabilizujú a potom sa dajú konzumovať normálne ako čerstvé, stanovte si dennú dávku 3x10 bobuliek a užívajte. To však platí len pre pacientov, ktorí nemajú zakázaný alkohol. A na ten sa pri užívaní nesmie zabúdať v súvislosti s vedením motorového vozidla - v plodoch je vsiaknutý alkohol a šoféri by určite nafúkali. Takže užívať rozumne.

Užívanie čerstvých liečivých rastlin

Počas vegetačného obdobia, čiže od jari do jesene, vrelo odporúčam využívať liečivé rastliny v ich čerstvom stave. Vo všeobecnosti sú čerstvé liečivé rastliny účinnejšie ako sušené, približne o 1/3. Preto ak máme možnosť, dajme prednosť čerstvým rastlinám, a to dvomi spôsobmi - buď ako čerstvú šťavu, alebo ich rozmixujeme celé a robíme z nich pomazánky. Toto druhé riešenie je jednoduchšie, lebo ak nemáme silný odšťavovač, je problematické šťavu získať.

Nie všetky liečivé rastliny sú  vhodné na prípravu pomazánok a nátierok. Najvhodnjejšie sú: medvedí cesnak, cesnačka lekárska, žihľava, púpava, všetky druhy skorocelov (teda skorocel kopijovitý, prostredný, aj väčší), slez nebadaný a slez lesný. Kvôli chuti môžme pridať aj petržlenovú vňať, alebo čerstvé listy ligurčeka. Nátierky si  môžme robiť z jednotlivých druhov, alebo ich kombinácií. Sú zadarmo a k dispozícii celý rok (okrem medvedieho cesnaku a cesnačky). A hlavne - pôsobia liečivo na celý rad vnútorných orgánov a tráviaci trakt, detoxikujú a očisťujú organizmus.

Praslička a kyselina kremičitá

  Praslička obsahuje asi 10 % kyseliny kremičitej, z čoho asi 1/10 prechádza do odvaru. Pri bežných ochoreniach postačí, je to však príliš dôležitá látka pre liečbu vážnych chorôb, aby sme s  ňou mrhali. K čomu je dôležitá?

   Kyselina kremičitá (kremík) je NEVYHNUTNÁ všade tam, kde prebieha hojivý proces a kde ho potrebujeme podporiť, napr. v slizniciach, čí vnútorných orgánoch. Týka sa to hlavne vážnych zápalových chorôb, ale aj nádorových. Už bolo dokázané, že pri nádorových ochoreniach dochádza k poklesu hladiny kyseliny kremičitej v organizme na minimum a práve pri týchto chorobách je nutné kremík do tela dodávať, aby sme v maximálnej miere podporili hojivý proces v postihnutých tkanivách a slizniciach. 

  Pri týchto chorobách musíme zabezpečiť, aby sme kyselinu kremičitú z prasličky využili úplne 100 %-ne. To sa dá docieliť len konzumáciou prasličkového prášku, ktorý získame tak, že vysušenú prasličku rozmrvíme úplne na prášok, prípadne ju  nasucho rozmixujeme v  mixéri. Získaný prášok potom jednoducho naberieme na lyžičku, dáme do úst a zapijeme, celkovo 3x denne, pri nádorových ochoreniach aj viac. Môžme použiť aj druhú variantu - z prasličkového prášku urobíme čaj a prášok potom jednoducho s čajom vypijeme. Takýto postup volíme pri zápalových a iných závažných chorobách VŽDY! Veľmi úspešné to je napr. pri zápaloch zubného koreňa, zubného lôžka, keď už nepomáha ani tabletka. (Tu je postup trochu zložitejší.)

   Tým, že skonzumujeme prasličkový prášok celý, dôjde ku 100 %-nému využitiu kyseliny kremičitej v organizme a do postihnutých orgánov sa tak dostane maximum.

 

Žihľava

Žihľava patrí medzi tie liečivé rastliny, ktoré sú absolútne nedocenené. Pokojne ju môžme nazvať pokladom medzi bylinkami. Obsahuje totiž toľko rôznorodých účinných látok, a má  tak široký diapazón použitia, že si oprávnene zaslúži oveľa väčšiu pozornosť, než jej prisudzujeme.

Z bohatých obsahových látok spomeňme napr. chlorofyl, ktorého obsahuje veľa a je nesmierne dôležitý pri liečbe viacerých chorôb, ďalej obsahuje kyselinu mravčiu a iné organické kyseliny, množstvo minerálnych látok (napr. železo, vápnik a horčík), vitamíny, z ktorých je dôležitý vitamín K, mnoho rôznych aminokyselín, fytoncídy, triesloviny a množstvo ďalších prospešných látok.

Pri používaní žihľavy musím povedať jednu vec - ak sa čo len trochu dá, používajme čerstvé rastliny, a to buď vo forme šťavy, alebo studeného vodného výluhu z rozdrvenej vňate. Je to nielen preto, že použitie čerstvej rastliny je pri závažných chorobách účinnejšie, ale aj preto, že chlorofyl je vo vode prakticky nerozpustný. Jediná možnosť, ako teda chlorofyl využiť, je použitie čerstvej šťavy, alebo potom použitie sušenej žihľavy v rozpráškovanom stave, kedy z prášku jednoducho urobíme čaj a s ním vypijeme aj ten prášok, čím do seba dostaneme aj chlorofyl a rastlinu využijeme na 100 %.

Tento poklad medzi našimi bylinkami je ideálne využiť na ozdravenie organizmu a "vyčistenie krvi".

Medvedí cesnak

Ide o vynikajúcu liečivú rastlinu, ktorá rastie na jar. Je ideálna na jarné ozdravenie organizmu. Veď nie nadarmo sa volá medvedí cesnak - medvede túto liečivú rastlinu hojne konzumujú na jar po dlhom zimnom spánku, pretože má výrazný a zásadný účinok na vyčistenie organizmu, tráviaceho traktu a srdcocievneho systému, výrazne prečistí krv a je zdrojom chlorofylu a enzýmov. Preto ja aj pre ľudí veľmi dôležité vystihnúť sezónu medvedieho cesnaku a v maximálnej miere si ním ozdraviť celý organizmus. Najúčinnejší je v čerstvom stave - na priamy konzum, do nátierok, rozmixovaný v olivovom oleji, zaliaty alkoholom na tinktúru. Jeho využitie v čerstvom stave uprednostnime 2-3x denne a čo najdlhšie obdobie. Dá sa využiť aj pri príprave tepelne upravených jedál, ale tam už stráca čiastočne svoje účinky. Je úplne zbytočné ho sušiť.

Každé ráno 1 liter čistej vody.
Odporúčam zaviesť do každodenného režimu nasledovný úkon:
Každé ráno krátko po zobudení vypiť 1 liter čistej pitnej odstátej vody v priebehu 5 -10 minút. Toto množstvo môžme niekedy zvýšiť až na 1,5 litra, hlavne keď sme doma, napr. cez víkend.
Aký to má účinok a význam?
Organizmus bol v noci v útlmovom stave, pracoval len v záchovnom režime, nič neprijímal, ani nevylučoval (potením však strácal vodu), čím sa vlastne "zahustili" všetky telesné tekutiny - čiže aj krv a moč, zároveň sa tým zvýšila kyslosť v organizme. Ten 1 liter čistej odstátej vody (večer si pripravíme fľašu s vodou na ráno) má za cieľ "rozriediť" vnútorné prostredie v organizme, krv,moč a všetky telesné tekutiny. To je ráno nesmierne dôležité,lebo hustá krv sa ťažšie dostáva do tenkých mozgových vlásočníc a pri hustom moči je veľká náchylnosť na vytváranie močových kamienkov. Vodou sa zníži aj stupeň kyslosti organizmu,čiže do určitej miery sa upraví pH faktor. Organizmus túto vodu náležite využije, obrazne povedané "napojí všetky bunky v tele", voda je navyše veľmi dôležitá aj pre pleť - hydratuje ju zvnútra, pretože aj pleť si časť tej vody "stiahne", na to by nemali zabúdať najmä ženy. Ale aj muži...
Tento ranný rituál by som odporúčal iba tým, ktorým obličky fungujú normálne. Pri obličkovej nedostatočnosti, alebo vysokom krvnom tlaku obličkového pôvodu to neodporúčam. F.R.Gašparovič.

Denne jedna "tabletka prevencie":
Pred nedávnom som tu v krátkosti spomenul pomleté sezamové semienka spolu s ľanovými. Dnes to rozoberiem podrobnejšie.
Malo by sa stať našou každodennou pravidelnosťou dať si túto "tabletku prevencie":
Na mlynčeku na mak pomelieme 2 polievkové lyžice ľanového semena, 1 lyžicu nelúpaného sezamu, 1 lyžicu maku a 1 lyžicu prosa (nie pšena). Môžme dolpniť lyžicu ovsa a pre ženy je vhodné, aby do tejto zmesi zmesi pomleli lyžicu pohánky. To zmiešame a skonzumujeme s nasledovným bylinkovým čajom, ktorý si pripravíme vopred: 1 polievkovú lyžicu prášku z liečivej rastliny hrdobárka, pol čajovej lyžičky mletej kurkumy a pol čajovej lyžičky mletého zázvoru zaliať 3 dl vriacej vody, zamiešať a nechať vylúhovať 30  minút. Tento čaj sa necedí, pije sa kompletne celý,ako je pripravený, čiže aj s tým práškom. Týmto spôsobom sa 100%-ne využijú všetky účinné látky, ktoré sa v hrdobárke, kurkume a zázvore nachádzajú,teda nielen tie, ktoré sú vo vode rozpustné,ale aj tie,ktoré sú vo vode nerozpustné. Pri inej variante môžme urobiť bežný bylinkový čaj z medovky, zemežlče, mäty piepornej, kvetu rumančeku, feniklu a s týmto čajom zajedáme pomleté semiačka.
Po skonzumovaní pomletých semiačok a čaju zjeme ešte niekoľko obyčajných vlašských orechov.
Iná varianta: pomleté semiačka zmiešame z bielym jogurtom, môžme tam priliať aj trochu olivového oleja, príp. sezamového, alebo nejakého iného. Táto varianta je skvelá a mnoho ľudí má tento spôsob radšej, ako s bylinkovým čajom. Pre ozdravenie tráviaceho traktu je dobré užiť kapsulu laktobacilov.
Urobíme len dobre,ak si túto preventívnu tabletku naordinujeme pravidelne každý deň natrvalo, u mnohých ľudí aj 2x denne.